Tips inför att skaffa en hyresrätt
 
Det är ett bra tag tills jag kommer hyra eller äga en bostad, men jag kan ändå inte låta bli att fundera inför framtiden. Eftersom ekonomi och privatekonomi i synnerhet är ett stort intresse för mig, vill jag såklart förvalta mina pengar på rätt sätt, oavsett om jag gör ett lägenhetsköp eller skriver på ett hyreskontrakt. Min första lägenhet kommer troligtvis bli en hyresrätt. Jag kommer avvakta tills jag hittar den perfekta och tills jag känner mig redo. Jag älskar ju för det mesta att ha min familj omkring mig på heltid, att ha några att laga mat till och att samtala med..
 
Här är några saker som jag kommer tänka på när det väl bli aktuellt hur som helst. Kommer ni på något mer? Kanske kan ni ha användning av något om ni är på jakt efter en hyresrätt:
 
- Jag ska försöka att undvika leta lägenhet under höst eller vår, då det är under dessa årstider som flest personer söker lägenhet.
 
- Jag måste se till att ett kontrakt upprättas mellan mig och hyresvärden. I kontraktet ska det framgå om saker som vindsförråd, källare eller parkeringsplats ingår. Det är även viktigt att det står vilken lägenhet kontraktet avser, att det står om uppsägningstid och vilken tidsperiod kontraktet gäller.
 
- Om möjligheten finns tar jag hellre en lägenhet på fler kvadratmeter som ligger en bit utanför city, än en mindre kvadratyta mitt i smeten.
 
- Viktigt i lägenheten för mig är diskmaskin och gärna tvättmaskin, utrymme för förvaring, helst inte markplan och gärna balkong/fransk balkong.
 
- Jag kommer titta på besiktningsprotokollet, där det framgår vilka skador och renoveringar som förre hyresgästen åstadkommit, och se till så det stämmer överens. Annars riskerar jag att få ersätta skador som redan fanns innan, men som ej var med i besiktningsprotokollet.
 
- Jag skulle kolla upp mina rättigheter angående lägenhetsvård och renovering. Jag vill gärna ha möjligheten att t.ex tapetsera eller måla om vid behov. 
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Kontrakt är viktigt, alla seriösa hyresvärdar har ju sådant. :)
Tänk på att alltid ha hemförsäkring också! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress